Mentorschap; dit moet je weten

okt 4, 2020 | Blogs

Mentorschap is eigenlijk niets meer en niets minder dan: vertellen en nog meer vertellen. De mentors voorzien hun eigen mentees met informatie over hun eigen kennis, inzichten en ervaringen. Bij Groei door Doen draaien we dit proces juist om. Hoe dan zal je denken? Dat lees je hieronder.

Onze mentor aanpak:

Wij hebben samen met onze andere mentoren een speciale aanpak ontwikkeld waarvan de resultaten altijd positief uitvallen. Wij vragen de mentors om de ervaringen, inzichten en kennis op een heldere manier boven water te krijgen. We gaan het gesprek met de mentees aan, zijn oprecht geïnteresseerd en kijken naar elk individu wat er nodig is om te groeien. We delen niet alleen onze kennis maar wij leiden de mentee door het proces van zelfontdekking, zelfreflectie en de mogelijkheden die ze kunnen bieden door hun eigen kenmerken en kwaliteiten te onderzoeken. Het mentorgesprek zal dus zo faciliteren dat het bewustwording creëert en daarmee wordt het maken van de juiste keuzes en de verantwoordelijkheid bij de mentee neergelegd.

Waarom kiezen voor een mentor?

Het mentorschap is een geweldige gelegenheid om opgedane kennis aan de hand van zowel successen als mislukkingen te delen met iemand die nog niet beschikt over genoeg kennis en ervaring. Het uitgangspunt is dat het voor mentee altijd leerzaam is en dit ook kan toepassen. Door de mentee de mogelijkheid te geven om met deze nieuwe kennis aan de slag te gaan en te bedenken hoe dit in de eigen context toe te passen, verandert dit transsectionele gesprek in een transformationele conversatie.

Het is altijd erg verleidelijk om te zeggen ” zo, nu heb ik jou op weg geholpen, nu ben jij aan de beurt.” Je bent pas van echte toegevoegde waarde als mentor als je bewustwording bij de mentee creëert met vragen als

  • Hoe kan mijn ervaring relevant zijn voor jou?
  • Wat kan jij hiervan leren?

Met deze aanpak leg je de verantwoordelijkheid en een keuze om vervolgstappen te maken duidelijk bij de mentee. Wij hebben ondervonden dat dit de beste manier voor hen is om zichzelf positief te blijven ontwikkelen.

Dick Pieters

Mentor